AFFAN KAHVESİNDE KAHVE İÇME ZEVKİ... Suvari ..

Sizden Gelenler

mehmet can aslan
affana ilk girdiğimde tm dedim zamnda yolculuk basladı
sonra arkadas bizi bahçeye çıkardı ve dedim ki burası alamut kalesi olsa gerek
hataya ne za...
Friday, 17 May 2013 23:07
yunus emre clvl
ilk geldigim zaman kız arkadaşımla kız arkadasım biraz çekindi çünkü ön taraf kırathane bir farkı yok gibi gözöküyordu bahçe kapısından girdigimizde ...
Wednesday, 06 February 2013 23:23
onlinemutfak.net
çok başarılı bir site tebrikler.
Sunday, 22 July 2012 16:03

Antakya

antakya
/home/faqaffan/public_html/administrator/components/com_vvisit_counter/helpersPlease reinstall [Vinaora Visitors Counter] component53
  • 1.jpg
  • 1a.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 3a.jpg
  • 4.jpg
  • 4a.jpg
  • 5.jpg
  • 5a.jpg
  • 6.jpg
  • 6a.jpg
  • 7.jpg
  • 7a.jpg
  • 8.jpg
You must have Flash Player installed in order to see this player.

antakyagazetesism


Bizi sabırsızlaştıran 2 şey Antakya gezimize damgasını  vuruyor.İlki İNCİ KIRAATHANESİ yani bilinen adıyla AFFAN KAHVESİ...Burası geleneksel yaşamın hoş bir tezahürü.İlerleyen yaşlarına rağmen ütülü ceket ve pantolonları ile Affan’a gelen büyüklerin keyifli sohbetlerinin yanı sıra tavla oyunlarına, iskambil açışlarına da keyifle şahit oluyorsunuz. Sohbetleri içten ve gerçekçi... Kıraathane turistlerce çokca ziyaret edilen bir yer halini almış haliyle. Duvarlarında Antakya’nın Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını katılmasını temsilen nice fotoğraf var. Söylemeden geçemeyeceğim, Antakya’da Alevisi, Sünnisi, Ermenisi, Yahudisi, Ortodoksu ya da Katoliği... hepsinin ortak tek bir söylemi var ki o da” İYİ Kİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ SINIRLARI ve ÇATISI ALTINDA” oldukları.

Kıraathanenin botanik bahçesini andıran çakıl taşları ve ortasında süs havuzu bulunan avlusunda oturup Affan kahvesi ve eşliğinde yine o çok meşhur gül şuruplu Haytalıyı yemek unutamayacağınız BAŞKA bir keyif

DR. Hande Batmaz


Bir doğu Akdeniz yaz tatlısı olan sütün nişasta ve dondurmayla buluşmasından elde edilen en hafif tatlıdır. Ama birde içine gül suyu katılınca hem kokusu hem tadı daha nefis oluyor.Yapan yerde Affan kahvesi Kurtuluş cad. yer alıyor ve caddeye bakan kısmı kıraathane olarak kullanılıyor kurulduğu andan itibaren de müşterilerine haytalıyı sunuyor.Arka bahçesi tamda bu iş için.bahçenin üstü üzüm asmalarıyla kaplı altta bir fıskiye ve ilk zamanlardan kalma kısa saplı kaşıklarla dondurmalı haytalı sıcak bir Antakya gününde mükemmel gidiyor.

Haber Türk Gazetesi


Saklı evi gezen Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye ikram edilen Antakya nın Affan Kahvesinde imal edilen haytalı yı afiyetle yerken çok leziz bulduğunu ve bu yiyeceğin mutlaka tanıtımının yapılarak turizme kazandırılması gerektiğini dile getirdi.

Antakya Gazetesi


Antakya mutfağının en özel tatlısı bana göre haytalı bu tatlının en iyi yapıldığı yerde kurtuluş caddesinde yer alan tarihi Affan kahvesi. Kurulduğu zamandan bu yana aynı aile tarafından işletiyor kahvenin sahibi Züheyr beyle yaptığımız tatlı sohbetle haytalımızı yedik. Özü muhallebi ve gül suyundan oluşan bu tatlıyı da menümüze ekledik.

Moreankara Dergisi


Eski adıyla Affan mahallesinde olduğu için bu isimle de anılan inci kıraathanesi 1913 den bu yana aynı yerde hizmet veren bir aile işletmesi. Taştan yapılmış tarihi bir binada konumlanan kahvenin sarmaşıklarla çevrili arka bahçesinde küçük bir süs havuzu da bulunuyor. Affan kahvesini özel yapan yalnızca tarihi olması değil sadece burada tadabileceğiniz Haytalı adlı tatlısı gül suyu ,nişasta ve dondurmanın birleşiminden oluşuyor . Tatlının yanında gelen el yapımı kaşıklar bu lezzetin neredeyse bir parçası olmuş.Film ve klip çekimlerinde de kullanılan kahve Antakya nın olmazsa olmazlarından

 

Travel Dergisi


Bazı tatlar vardır; ismi anılınca bir şehri hatırlatır, bir terim olarak da özünde sayısız kavramlar taşır. Bugün bir efsane haline gelmiş, "haytalı"nın Hatay'da markalaşmış adresini ziyaret ediyoruz. İnci Kıraathanesi, 1913 yılında Fuat Sahilli tarafından yaptırılan iki katlı taş binanın alt katındadır. Yapımında Halep'ten gelen işçi ve ustaların emeği olan kahveye, Kurtuluş Caddesi üzerinde Aftan Mahallesi'nde olduğundan Aftan Kahvesi de denmektedir. Kahve, kuruluşundan bu yana Sahilli Ailesi fertlerince işletilmektedir.

Kahvenin içindeki kalabalık arasından, son derece sessiz ve huzur verici bir mekan olan botanik bahçesine girdiğinizde sizi su şıkırtıları ve birkaç masa karşılar. Asma dallarının gökyüzünü kapattığı, sarmaşıkların duvarları tamamen kapladığı, küçücük havuzunda suların şıkırdadığı bu şirin bahçe, şehrin gürültüsünden ve kalabalıktan uzaklaşmak iseyenler için bire bir. Sarmaşıkların ulaşmadığı diğer duvarında ise eski Antakya fotoğrafları sergilenmektedir. Neredeyse her Antakyalının tanıdığı Aftan Kahvesi'ni özel kılan şeylerden biri de haytalısıdır.

Haytalıyı muhallebi, gül şurubu ve dondurmanın bütünleşmesi olarak tanımlayabiliriz. Mısır veya Suriye'den özelolarak getirilen vanilya ile yapılan muhallebi küçük küpler şeklinde kesilip, dondurma ve gül şurubuyla karıştırılarak bir kase içinde servis yapılıyor. Kasenin yanında verilen el yapımı kaşıklar ise sunuma ayrı bir özellik katıyor. Haytalı üretilmeye başlandığından bugüne müşterilerin hizmetinde tarihe tanıklık etmiş, artık üretilmeyen bu metal kaşıkların kaybolmaması için oldukça titiz davranılıyor.

Aftan Kahvesi'nden haytalının içimize işleyen lezzetiyle ayrılırken bize sunulan ve bize ait olan lezzetlerin değerini bir kez daha hatırlıyor ve Hatay mutiağında yerini almış haytalıyı mekanında tatmanızı öneriyoruz.

 

Onuncu Köy Gazetesi


Antakya’nın yakıcı güneşine karşı serinlemek için ne içeriz diye düşünürken bize bir yer ve lezzet tarif ediliyor. Affan Kahvesi’ne gidiyoruz. Burası 90 yıllık tarihi bir yapı ve burada hazırlanan Haytalı Hatay sofrasının eski bir tadı. Üzerine gül şurubu dökülmüş bu ilginç tatlıyı deniyoruz. Gül şurubu, dondurmayla birlikte esas tatlının üzerinde duruyor. Haytalı özel metal kaşıklarıyla yeniyor. Affan Kahvesi’nde Haytalı yedikten sonra yolumuza devam ediyoruz.

Has Dergisi


Antakya'nın ilginç köşelerinden birisi Affan mahallesi.

Genellikle Nusayri'lerin yaşadığı bir bölge.Daracık sokakları ile eski bir yerleşim yeri.Affan, arapça bir kelime. Anlamı da "yiğit"...

İşte bu bölgede ilginç bir kahvehane "Affan Kahvesi". Habib Neccar camii yakınlarında, ana cadde üzerinde. Kuruluşundan beri Sahilli ailesince işletiliyor. Üç kuşaktan beri... Bina 1913'de iş yeri olarak yapılmış. İki katlı ve taş bir bina. Üstte güzel bir balkonu var. Arkada da 8 köşeli, fıskıyeli havuzlu bir bahçesi. Üzeri asma çardağı ile örtülü. Duvarları sarmaşıklarla kaplı. Serin mi serin, dinlendirici bir avlu.

Ön taraf ise geniş bir kahve. Arkalıklı sandalyeleri, masalarıyla özgün bir mekân. İçeride kalabalık bir müdavim gurubu. İskambilleri ve tavlaları ile uğraşık. Kendileriyle barışık insanlar.

Buranın yerel halktan müşterileri var.En eskileri için özel bir masa ayrılmış. Onlardan başkasının oturmasına izin verilmiyor.Hergün gelip oturuyorlar, sohbet ediyorlar.80'lik 90'lık müdavimler.

Buranın özelliği ne çayı ne de kahvesi.İlle de dondurmalı "haytalı"sı... Süt ve nişastadan yapılıyor. Muhallebi benzeri bir şey. Küçük küpler biçiminde kesiliyor. Pembe gülsuyu arıştırılyor. Üzerine de iki top dondurma konuluyor.Lezzetli mi lezzetli bir üretim. Kâse'nin yanında getirilen özel metal kaşıklarla yeniliyor. Bu kaşıklar artık üretilmiyor.Kaybolmaması için de özenli davranılıyor.

Antakya'ya gelenler burayı muhakkak ziyaret ediyorlar.Eski bir kültürü yaşıyorlar, birkaç saat oturuyorlar.Büyük keyif alıyorlar.Birkaç gün sonra da kentlerine dönüyorlar.

Yücel TANYERİ


Yasemin Sürücü: Burası kaç yılından beri işletiliyor? İşletmecisi hiç değişti mi?

Onur Sahilli: Burası 1913 yılından beri işletiliyor. İşletmecileri tek aileden yani burayı işleten 4. kuşağım ama işletenler aileden.

Yasemin Sürücü:Bina “Eski Antakya Evleri Restorasyon Projesine” dahil midir?

Onur Sahilli: Bu mahalledeki evlerin hepsini Fransızlar yapmıştır. Bu cadde eski Antakya’nın caddesi olduğu için eski Antakya olarak anılıyor. Burası da eski Antakya evlerine dahil. Cadde üstündeki eski Antakya evleri Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır izinsiz tadilat yapılamaz.

Yasemin Sürücü: Kahvenin ismi "Affan" nereden gelir?

Onur Sahilli: Eski Antakya'da polis yokken kabadayı denilen kişiler burayı korurdu. Affan yiğit demektir, onlar koruduğu için ismi Affan’dır.

Yasemin Sürücü: Affan Kahvesi’nin imajının günümüze değin bozulmamasının, insanların zihninde güzel canlanmasının sebebi nedir?

Onur Sahilli: Antakya’nın medeniyetler beşiği, hoşgörü kenti olma özelliği işletmemize de yansımış, her kuşak bu kahveyi aynı zihniyetle işletmiştir.

Yasemin Sürücü: Yemek servisiniz var mı? Varsa neler?

Onur Sahilli: Yiyecek olarak sadece tost var.

Yasemin Sürücü: Burayı diğer kahvelerden ayıran özellikler nelerdir?

Onur Sahilli: Antakya’nın en büyük kahvesi olması, bayanların bu kahveye girebilmesi ve en eski kahveler arasında günümüze kadar gelebilmiş tarihi bir mekan olmasıdır.

Yasemin Sürücü: Genelde bayanlar kahveye girmez, Buraya girebildiklerini görüyoruz, kaç senedir girebiliyorlar ve bu konuyla ilgili kötü tepkiler aldınız mı?

Onur Sahilli: 9-10 senedir bayanlar girebiliyor. Hiç kötü tepki almadık çünkü burada herkes birbirini her şeyden önce insan olma kimliğiyle kabul eder.

Yasemin sürücü: Kaç yaş grubu insanların geldiği bir mekan?

Onur Sahilli: Her yaştan insanın geldiği bir yer; küçük çocuktan tutun yaşlı, emekli amcalara kadar. Hiç bir zaman yaş sınırlaması yapılmadı ama oyun oynamak için 18 yaşından büyük olmak gerekiyor.

Yasemin sürücü:Hangi saatlerde açıktır?

Onur sahilli: Yazın sabah saat 5:00 ile gece 2:00 arası, kışın sabah 7:00 kapanış ise belli olmuyor bazen 9:00 bazen 11:00, değişebiliyor.

Yasemin Sürücü (GENÇKALEM)


Haytalı geziye damgasını vurdu. Rehberimize, haytalıi yemeden dönmem deyince bizi Affan'a götürdü. Affan Kahve'nin girişi bildiğimiz çay, kahve içilen erkek kahvesi, haytalı yiyecekseniz dar bir kapıdan arka bahçeye geçiyor, bir yeşillikler cenneti içine dalıyorsunuz. Mini havuzun başına geçip de haytalının tadına bakan herkes, bana teşekküre geldi, özellikle ilk defa tadan çoğunluk. Anlayacağınız, çok dua aldım bu gezide sevgili okuyucularım.

Zaman Gazetesi



 

 

 
Image 1